Vraag:
Problemen oplossen met een ATMega328p-klokinstelling
JonDrnek
2009-11-28 06:26:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik probeer mijn ATMega op 16 MHz te laten werken met dit kristal

Ik heb de lfuse-bit ingesteld op F7 (zie hier)

De opdracht die ik gebruikte om het lfuse-bit in te stellen was

  C: \ >avrdude -p m328p -P lpt1 -c stk200 -U lfuse: w: 0xf7: mavrdude: AVR-apparaat geïnitialiseerd en klaar om instructies te accepterenLezen | ############################################################################### | 100% 0.02savrdude: apparaathandtekening = 0x1e950favrdude: invoerbestand "0xf7" lezen avrdude: schrijven lfuse (1 bytes): schrijven | ################################################## | 100% 0.00savrdude: 1 bytes van lfuse geschrevenavrdude: lfuse-geheugen verifiëren tegen 0xf7: avrdude: gegevens laden lfuse-data uit invoerbestand 0xf7: avrdude: invoerbestand 0xf7 bevat 1 bytesavrdude: lezen van on-chip lfuse-gegevens: Lezen | ############################################################################### | 100% 0.00savrdude: verifiëren ... avrdude: 1 bytes van lfuse Verifiedavrdude: safemode: Zekeringen OKavrdude gedaan. Dank je.  

Ik had code op de chip die elke seconde een LED liet knipperen. Nadat ik het lfuse-bit had ingesteld, stopte het.

Ik heb geprobeerd het lfuse-bit te lezen via

  C: \ Documents and Settings \ admin>avrdude -p m328p -P lpt1 -c stk200 -U lfuse: r: -: h -U hfuse: r: -: havrdude: AVR-apparaat reageert niet avrdude: initialisatie is mislukt, rc = -1 Controleer de verbindingen nogmaals en probeer het opnieuw, of gebruik -F om deze check te negeren. avrdude gedaan. Dank je.  

Ik geloof dat ik de kristalconfiguratie correct heb op pinnen 9 (TOSC1) & 10 (TOSC2). Ik gebruik 22 pF-doppen.

Ik zie 5V op pin 10 en 0V op pin 9

Welke stappen kan ik nemen om dit op te lossen?

Twee antwoorden:
todbot
2009-11-29 14:25:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dat is een heel vreemde reactie die je ziet. Natuurlijk is er de voor de hand liggende suggestie van: heb je geprobeerd alles in de ketting te powerfietsen? (PC-> STK200-> devboard) Maar heb je ook een andere AVR-programmeur die je kunt proberen? Heb je een andere ATmega328P die je kunt proberen om & te lezen? Heb je ooit de zekeringsinstellingen kunnen lezen met een programmeur?

Andere dingen om te proberen: Kun je het kristal verwijderen en kijken of je dan met de chip kunt communiceren? Heeft je programmeur de mogelijkheid om SCK aan te passen? snelheid? (de STK500 kan dit doen, niet zeker van STK200) Het kan zijn dat de chip in een erg lage snelheidsmodus zit.

Als laatste redmiddel moet je de chip in een hoogspanningsmodus plaatsen. programmeur. Ik weet dat de STK500 dat tenminste kan, en er zijn een paar circuits om een ​​HVP uit een Arduino- of LPT-poort te hacken. Ik heb op die manier een paar AVR-chips moeten reanimeren vanwege een elektrische storing of ik heb de instellingen verwisseld.

wackyvorlon
2009-11-30 04:01:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een paar gedachten. Waar waren de zekeringen ingesteld voordat u ze verwisselde? heb je je bedrading bevestigd met het schema? Onthoud dat het het aangesloten kristal nodig heeft om het te programmeren.

Als je het gegevensblad controleert, lijkt het erop dat 0xF7 de verkeerde instelling was om te gebruiken. CKSEL 3..0 is ingesteld op 1000 door 0xF7. Er is een tabel in de datasheet die deze waarde aanbeveelt voor oscillatoren van 0,8 tot 0,9 MHz, en specifiek aangeeft dat deze instelling niet mag worden gebruikt met kristallen. De juiste instelling voor de lage byte van de zekeringen was 0xF1, dit zet CKSEL 3..1 op 111, wat wordt aanbevolen voor 16MHz kwartskristal. De relevante informatie staat op pagina 29 van de datasheet.

Je hebt waarschijnlijk een ouderwetse programmeur nodig om het probleem op te lossen, anders heb je de chip dichtgemetseld.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...