Vraag:
Rood Groen Blauw LED
mad_z
2009-12-05 11:05:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Moet je verschillende weerstanden gebruiken voor elk van de kleuren op een RGB-led?

Vijf antwoorden:
#1
+16
todbot
2009-12-06 02:29:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ja, je hebt een aparte weerstand per led nodig. (of per kleur van een RGB-led, die slechts 3 leds in één pakket bevat)

Door de fysica van de led hebben leds met verschillende kleuren verschillende 'doorlaatspanning' (een primair kenmerk van een led ). De LED-kleurenkaart van deze site geeft de voorwaartse voltages voor hun LED's weer, maar dit hangt echt af van de betreffende LED. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het frequentielicht een LED maakt (hoe blauwer het is), hoe hoger de voorwaartse spanning. Vaak is de voorwaartse spanning van een rode LED ~ 2V, een groene ~ 3V en een blauwe ~ 3.4V, maar het hangt echt af van de LED-fabrikant en de exacte frequentie van het uitgezonden licht.

Als je de voorwaartse spanning van een LED kent, kun je de wet van Ohm gebruiken om de weerstand te berekenen die je nodig hebt voor een bepaalde voedingsspanning. Of u kunt een handige LED-rekenmachine gebruiken om te helpen.

Ik denk niet dat je het gebruik van de voorwaartse spanningsval precies begrijpt. Het verwijst naar minimale voorwaartse voorspanning voor de geleiding van de kruising. Het is belangrijk bij het in serie aansluiten van LED's: als de som van de spanningsdalingen groter is dan de voedingsspanning, zal deze zich niet goed gedragen. Wat belangrijk is voor het dimensioneren van weerstanden is de voedingsspanning en de maximale stroomsterkte. De grafiek waarnaar u linkt, geeft grafieken voor helderheid / stroom. Men moet de vereiste stroom kiezen, 50mA lijkt de piek te zijn die ze aanbevelen. Gebruik vervolgens de wet van ohm met de stroom- en voedingsspanning om de weerstand te specificeren.
Ik denk dat jullie allebei hetzelfde zeggen met verschillende woorden. Todbot berekent de weerstandswaarde zoals ik dat zou doen, en het werkt. U berekent hetzelfde, maar u bent specifieker aan het licht welke hoeveelheid u wilt. Ik heb veel datasheets gezien waarin de spanning die ze specificeren de spanning is die ze zullen hebben bij maximale lichtopbrengst (met gelijkstroom). U neemt een bocht en kiest het bedrag dat u wilt, geen van beide benaderingen is verkeerd.
wackyvorlon, voor een gegeven voedingsspanning (bijvoorbeeld 5V) en een bepaalde gewenste stroom door de LED (meestal 20mA), moet je de voorwaartse spanning van de LED kennen om de waarde van de stroombegrenzende weerstand te berekenen.
@todbot, Ik denk dat hij het begreep, ik denk dat hij het gewoon op een andere manier zegt.
overeengekomen, nu ik het opnieuw heb gelezen.
"Gebruik vervolgens de wet van ohm met de stroom- en voedingsspanning om de weerstand te specificeren." Dat is verkeerd. U moet de voedingsspanning minus de spanningsval van de LED gebruiken.
Ja. namelijk. de LED-rekenmachine waarnaar ik heb gelinkt.
#2
+7
Axeman
2009-12-05 16:27:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Spanningsval is anders. Je kunt een enkele weerstand gebruiken als deze de stroom onder de veilige waarden houdt voor elk van de 3 leds. Nadeel: de RODE led zal helderder zijn dan de groene led, en veel helderder dan de BLAUWE led. Ik gebruik altijd 3 afzonderlijke weerstanden als de led "kleurkwaliteit" is een probleem.

Ik dacht dat ik RGB-diodes had gezien waarvan ze erin slaagden om je deze ontwerpbeperking te laten vermijden, hoewel ik moet toegeven dat ik normaal gesproken een intelligente driver gebruik als ik RGB-diodes heb.
Intelligente stuurprogramma's gaan op een andere manier om met stroom, en sommige hebben helemaal geen weerstanden nodig (TCL5940, IIRC)
Ik begrijp dat, ik kwalificeerde mijn kennis door toe te voegen dat ik normaal geen weerstand gebruik voor mijn LED's. Wanneer ik geen intelligente LED-driver gebruik, maak ik deze normaal gesproken zelf met een sterke overstroom voor korte bursts.
Ik ook :-) Ik denk dat dit de enige manier is om een ​​nominale lichtopbrengst te krijgen in gemultiplexte led-arrays.
#3
+2
Kortuk
2009-12-05 13:00:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Of één weerstand in lijn met alle, bepaald door of ze een gemeenschappelijke kathode of een gemeenschappelijke annode zijn. Ik heb RGB-leds van hoge kwaliteit gezien waar je één weerstand kunt gebruiken, ik heb van lage kwaliteit gezien waar een intelligente driver ze er niet goed uit kan laten zien.

Zou de spanningsval over de weerstand niet veranderen afhankelijk van het aantal LED-segmenten dat aan was? (Veronderstel voorlopig dat ze aan of uit worden bediend - niet dimmen.)
Ja, en ik dacht dat als je er maar één tegelijk zou hebben.
#4
+2
Kevin Vermeer
2010-07-23 06:52:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De verstrekte antwoorden zijn onjuist. Door verbinding te maken met de gemeenschappelijke pin (als er 4 aansluitingen zijn) of door simpelweg alle kathodes of anodes met elkaar te kortsluiten (om een ​​gemeenschappelijke pin te maken) en 3 signaallijnen te gebruiken, kun je een enkele weerstand gebruiken. Kies de kleinste weerstand die continu op een pin kan worden aangesloten zonder dat de LED blaast. De voedingsspanning mag niet te dicht bij de hoogste spanning liggen (bijv. Een 1,4 V rode LED en een 2,5 V blauwe LED hebben beheersbare stroomverschillen bij 5 V, maar 3,3 V kan het moeilijk maken om een ​​volledig spectrum over uw helderheidsopties te krijgen.

Nu, de software. Als je elke pin op een ander tijdstip PWM, kan het stroomverschil in spanning worden gecompenseerd in software.

Bijvoorbeeld:

  Naïef wit: R --__________ G ____ - ______ B ________ - __ Nauwkeuriger wit (V_red < V_green < V_blue, dus I_red > I_green > I_blue, en het oog ziet sommige kleuren helderder): R - ____________________G ________ ---- ___________ B ________________-------- Helder rood-geel, gewit: R ----___ G ___ --- _ B _____- Dit veroorzaakt stroomuitval (gaat waarschijnlijk niet aan). doe dit: R ___---- G _ ---- __ B ----____  

Enz.
De maximale helderheid zal hetzelfde zijn als PWM ze onafhankelijk van elkaar, omdat u bent beperkt door de vermogensdissipatie van de enkele component.

Ik was aan het spelen met een paar RGB-LED's en was op zoek naar ideeën, en kwam iets fout tegen op internet (http://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png). Ik moest het repareren. Sorry voor een oude vraag.
reemrevnivek, dat is een slimme aanpak. Ik vind het leuk. Deze aanpak vereist dat de hardware-man een kleine weerstand kiest die voldoende is om de blauwe LED op tijd op 100% volledig helder te krijgen, en om de softwareman te * vertrouwen * om niet per ongeluk de rode LED PWM tot 100% in te schakelen (die waarschijnlijk oververhit zou raken en die rode LED zou vernietigen) .Alas, veel hardware-jongens die de softwareman * niet * zoveel vertrouwen, zelfs als de hardware-man en de software-man dezelfde persoon zijn. ze zeggen dat het de moeite waard is om een enkele extra weerstanden om te garanderen dat softwarefouten de hardware niet kunnen beschadigen.
#5
-1
user274
2009-12-06 00:15:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is veel variatie in RGB-leds. U moet het gegevensblad raadplegen.

Ik denk dat, gezien de vraag, het veilig is om aan te nemen dat mad_z meer informatie nodig heeft dan hem te vertellen de datasheet te lezen om hem te helpen.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...