Vraag:
Licht detecteren met een LED
mad_z
2009-12-07 12:57:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hoe detecteer ik licht met een LED?

Ik heb me dit ook afgevraagd. Kun je een reeks LED's weergeven en vervolgens aanraking detecteren door dezelfde LED's te gebruiken om gereflecteerd licht van een vinger waar te nemen?
Vijf antwoorden:
#1
+40
JohnC
2009-12-07 15:26:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is mogelijk om een ​​led als lichtsensor en als lichtzender te gebruiken. In wezen zal een in tegengestelde richting voorgespannen led werken als een condensator, als deze vervolgens wordt losgekoppeld, zal de lading afvoeren met een snelheid die ongeveer evenredig is met het licht dat erop valt.

We kunnen dit gebruiken met een microcontroller - met behulp van de multi-state capaciteit van de poorten. alt text

De weerstand zou ongeveer 100 ohm moeten zijn, ik heb dit alleen gebruikt met rode leds - het kan werken met andere.

Gebruik de volgende volgorde:

  Stel poort A output highset poort B output laag // dit zorgt ervoor dat de led wordt ontladen wacht 1mSset poort A output laag ingesteld poort B output hoog // reverse bias en chargewait 1mSset poort B als input // Poort B is een invoer met hoge impedantie, hoe lang het duurt voordat poort B laag leest  

De tijdsduur is afhankelijk van de hoeveelheid licht die op de led valt.

Er zijn verschillende voorbeelden hiervan op internet - ik zal ze hier opsommen als ik ze weer vind:

LED voelt de intensiteit van het omgevingslicht aan en geeft deze weer

Rode LED's functioneren als lichtsensoren

Mult i-Touch-detectie via LED-matrixdisplays - zeer coole video

LED's als sensoren

Zeer goedkope detectie en communicatie Bidirectionele LED's gebruiken

Het gebruik van de capaciteit van de LED is inderdaad een slimme manier om licht te detecteren, en dit is een geweldige oplossing als je een microcontroller hebt. Het werkt echter omdat een LED een slechte [fotodiode] is (http://en.wikipedia.org/wiki/Photodiode), wat slechts een klein fotovoltaïsch paneel is. Door de tijd te meten die de capaciteit nodig heeft om af te nemen, meet je indirect deze spanning. Een analoge oplossing zou deze kleine spanning ook kunnen versterken, geen reverse bias nodig (maar soms wenselijk om andere redenen; zie link).
Waarom laat u A en B niet laag om de condensator te ontladen?
#2
+6
morgellon
2009-12-07 15:58:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hier is een goede video die beschrijft hoe LED's kunnen worden gebruikt als lichtsensor http://www.youtube.com/watch?v=VZUvoLDlMS0 Ook Forest M.Mims III heeft geschreven over eenvoudige projecten waarbij LED's ook als aanraaksensoren worden gebruikt.

Ook heb ik gelezen dat SMD-LED's beter werken als lichtsensoren dan LED's met doorlopende gaten ...

#3
+3
Daniel Tork
2015-07-07 15:53:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hier is een circuit dat een LED gebruikt om licht van een educatieve kit te detecteren: LED light detector

LED 0 laat een zeer kleine, door licht beïnvloede stroom door omdat de polariteit is omgekeerd. zeker dat het groen, geel of transparant is, anders werkt het misschien niet (rood). De transistors versterken deze stroom net genoeg om een ​​normaal gepolariseerde LED (LED 1) aan te sturen. Je kunt de gevoeligheid aanpassen door meer transistors toe te voegen, waardoor ze een grotere versterking hebben, reagerend op een lager verlichtingsniveau.

#4
+2
Robin
2017-04-12 13:17:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Deze site: http://www.users.waitrose.com/~robinjames/LED_as_light_sensor/LED_as_light_sensor.html laat zien hoe je lichtniveaus kunt meten met een LED en een opamp, om een spanning te geven die evenredig is met het lichtniveau.Het geeft een breed scala aan metingen en werkt van volledige duisternis tot volledig zonlicht.Het kan worden gebruikt om de ADC van een microcontroller zoals een Arduino te voeden.

#5
  0
Vineeth
2009-12-07 13:07:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Fotocellen zijn een doodeenvoudige manier om licht te detecteren. De weerstand varieert evenredig met de hoeveelheid licht die erop schijnt.

LadyAda heeft een heel mooi artikel over fotocellen inclusief Arduino-implementatie: http://www.ladyada.net/learn/sensors/cds.html.

De vraag ging over leds!


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...