Vraag:
Wat zijn goedkope circuit- en PCB-ontwerpsoftware?
Edward
2009-12-22 09:14:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kent u freeware of goedkope circuit- / PCB-ontwerpsoftware?

Ik ken er een paar die ik hieronder heb opgesomd, maar ik vroeg me af of er meer in zijn soort waren. Vermeld de goede eigenschappen en problemen waarmee u met de software te maken heeft gehad.

Het lijkt erop dat je gratis zoekt zoals in 'gratis bier', niet gratis zoals in 'vrije meningsuiting'. Is dit correct?
... Voor degenen, zoals ik, die de opmerking van @Kevin's [hierboven] een beetje te vroeg in de ochtend hebben gelezen, vraagt ​​hij of Edward op zoek is naar goedkope software ("gratis bier") of open software ("free speech"). "), zoals gesproken door [R. Stallman] (http://www.wired.com/wired/archive/14.09/posts.html?pg=6).
Deze vraag past niet bij deze site.Het moet worden gesloten, ondanks de vele upvotes.Populair is niet hetzelfde als on-topic.
FWIW, we hebben nu een [softwarerecs.SE] -site waar deze vraag on-topic zou zijn.Helaas is het te oud om daarheen te migreren.
Vijftien antwoorden:
#1
+32
starblue
2009-12-22 14:02:21 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kicad is gratis en open source, en het is een relatief goed geïntegreerd pakket van schema's en layout-editor.

gEDA is gratis en open source. Het is ouder dan Kicad, heeft meer tools die een mooiere output produceren, maar is minder goed geïntegreerd.

Aangezien het open-source pakketten zijn, zijn er geen willekeurige beperkingen op de gratis versie (zoals bv. Bordgrootte in Eagle ) en geen gedoe met licenties.

Kicad lijkt op dit moment veel vaart te hebben en zal binnenkort een nieuwe stabiele versie uitbrengen met veel coole functies.
KiCad blijft momentum hebben.Ik gebruik Eagle nu 3 jaar.Net overgeschakeld naar KiCad (4.0+).Ik zal Eagle niet meer gebruiken als het aan mij ligt.KiCad heeft een geweldig ontwikkelingsteam achter zich, evenals enige betaalde ondersteuning van CERN.Schematische invoer en de lay-outtools zijn beide superieur aan Eagle.
#2
+23
Shawn J. Goff
2009-12-22 09:34:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Eagle lijkt de meest populaire gratis PCB-tool te zijn.

Er zijn uitstekende tutorials voor op sparkfun.com.
Eagle is niet gratis, maar er is een lichte freeware-versie met een bordoppervlak dat beperkt is tot 100 x 80 mm (4 x 3,2 inch) Het is uitstekend, maar je hebt wat tijd nodig om te leren en als het klaar is, krijg je een perfect resultaat
De gratis versie van Eagle mist veel van de functionaliteit van de volledige versie.
Eagle is niet gratis als je bord groter is dan 100 x 80 mm (4x3,2 inch).
#3
+16
Edward
2009-12-22 09:18:11 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit telt misschien niet als PCB-ontwerpsoftware, maar het vereist een nieuwe, creatieve benadering van circuit- en PCB-ontwerp, en laat je prototypen rond met een breadboard-weergave.

Het heet Fritzing en er zijn versies voor Windows, Linux en Mac.

Bekijk screenshots van de belangrijkste functiemodi:

Breadboard view
(bron: svgopen.org)

Het crasht elke 5 minuten op mijn Win 7 x64
#4
+9
Justblair
2009-12-24 04:23:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Persoonlijk geef ik er de voorkeur aan Diptrace te gebruiken

http://www.diptrace.com/

Het is beschikbaar voor niet-commercieel gebruik in een beperkte gratis formulier (250 pinnen) en vervolgens een schaal met verschillende kosten, afhankelijk van gebruik en omvang.

Ik heb Eagle geprobeerd en vind diptrace gemakkelijker te gebruiken met een vrij uitgebreide bibliotheek en, nog belangrijker, een gebruiksvriendelijke parts designer.

Ik heb dit gebruikt om gerbers te maken die ik zonder problemen in PCB's had veranderd.

Ik zou het ten zeerste aanbevelen om het eens te proberen, ik denk dat het net zo krachtig is als Eagle en eenvoudiger te gebruiken ...

Diptrace is ook mijn favoriet. Gratis is 300 pinnen, twee signaallagen. Ook als u een non-profit of student bent, kunt u gratis upgraden naar de lite-versie, 500 pins 2-lagen.
#5
+8
jluciani
2009-12-22 17:43:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik gEDA / PCB. De bestandsformaten zijn open en ASCII. De open bestandsindelingen maken een breed scala aan EDA-automatiseringstaken mogelijk. Het ASCII-formaat maakt ze gemakkelijk.

Ik ben overgestapt van Eagle naar gEDA / PCB. Ik heb gemerkt dat gEDA een productievere tool is. De schematische opname is beter, maar de PCB-lay-out lijkt moeilijker. De scriptbaarheid is wat het verschil heeft gemaakt. Er zijn ook hulpmiddelen voor simulatie.

Wees voorzichtig met het kiezen van een gratis versie van een EDA-tool die kreupel is of een tool die je vasthoudt aan een specifieke PCB-leverancier. Er is een leercurve gekoppeld aan een EDA-tool of ander complex stuk software. Het wisselen van tools zal veel tijd kosten.

De footprint-bibliotheek die ik gebruik, is beschikbaar op http://www.lucianifamily.org. Ook heb ik verschillende EDA-automatiseringsscripts op mijn site.

Als voorbeeld van gEDA / PCB heb ik een remix gemaakt van het Drawdio-circuitontwerp datladyada deed. De remix bevat de EDA-bestanden en documentatie. Alle bestanden staan ​​op http://www.wiblocks.com/remix/index.html

Voor het geval het in de toekomst slecht gaat, lost die tinyurl op naar http://wiblocks.luciani.org/remix/index.html
In het geval dat de @MichaelKohne-link ook slecht wordt, is hier nog een: http://www.wiblocks.com/remix/index.html
#6
+4
alexandrul
2011-01-25 13:49:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

PCB123:

De nieuwste versie van onze gratis PCB-ontwerptool heeft een intuïtieve CAD-interface waarmee u snel nieuwe PCB-ontwerpen kunt maken; biedt vrijheid en flexibiliteit bij het bewerken van schema's en lay-outs.

Functies:

  • Nieuwe bordwizard.
  • Mogelijkheid om netlijsten te importeren van meerdere CAD-leveranciers.
  • 145.000+ onderdelen in de bibliotheek.
  • Snelle, nauwkeurige DRC / DFM.
  • Twee-, vier- en zeslaags ondersteuning met soldeermasker en zeefdruk.

Link naar vergelijking met andere producten: Vergelijk PCB Design Tools

#7
+3
Edward
2009-12-22 09:15:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Easy PC van Number One Systems werkt heel goed voor kleine / middelgrote projecten, het ondersteunt meerlaagse PCB's, bevat een schematische bewerkingstool en heeft een autorouter op instapniveau, of je kunt het kopen de pro Autorouter als add-on. Download een gratis demo van hun site.

PCB-routing met de hand is snel en intuïtief, en u kunt de netlijst rechtstreeks in de PCB-editor zelf maken door simpelweg een pin naar een andere te verbinden. Alle niet-verbonden draden verschijnen als een rattennest. Als je dan draden met sporen verbindt, verdwijnt de ratsnestlijn.

#8
+3
Shawn J. Goff
2010-01-07 04:07:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mentor PADS is een andere met een gratis evaluatie. Het heeft een onbeperkte grootte en 8 lagen. De beperking is het aantal apparaten: 30.

#9
+3
monpjc
2011-01-25 17:52:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

U kunt ook DesignSparkPCB krijgen, een onbeperkt pakket dat gratis wordt weggegeven door RS Electronics - www.designspark.com

Het is gebaseerd op Easy-PC, maar de bestanden zijn niet compatibel.

Ik heb onlangs een verscheidenheid aan gratis PCB-ontwerp / lay-out / etc-tools geprobeerd en ontdekte dat Design Spark PCB echt goed is, en het is verbazingwekkend dat het gratis is.In het bijzonder, terwijl Eagle een vroege koploper was, lieten de licentieproblemen met betrekking tot de output van het programma me wantrouwend achter.Design Spark heeft daarentegen alles gedaan wat ik wilde, inclusief aangepaste bordvormen.
#10
+2
Axeman
2009-12-22 17:18:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je geen gerber-output nodig hebt, zou de demo van omnyglyph (voorheen circad) op http://www.holophase.com/ voldoende moeten zijn. Ik heb deze bijna onbekende software gebruikt vanaf de allereerste versie voor MS-DOS.

#11
+2
BG100
2011-01-27 02:11:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik ExpressPCB, een gratis, onbeperkt softwarepakket waarmee je schema's en printplaten kunt ontwerpen. U kunt uw ontwerp ook naar ExpressPCB sturen en zij zullen het bord voor u vervaardigen.

Screenshot: ExpressPCB Screenshot

Ik heb daar een tijdje geleden kort naar gekeken, kun je Gerbers of andere netlists / BOM's genereren voor export, of zit je voor altijd opgesloten in ExpressPCB?
Ja, u bent opgesloten. Nee, het ondersteunt zelfs geen netlijsten / stuklijsten of iets anders. Het is puur een lay-outpakket, u moet al uw netlijsten zelf beheren.
Even kijken, je kunt een mechanische DXF-tekening exporteren (niet al te zeker wat dat is) en een netlijst importeren. Met het schematische programma kunt u een stuklijst naar het klembord kopiëren.
@BG100 - [DXF] (http://en.wikipedia.org/wiki/AutoCAD_DXF) is een redelijk goed ondersteund, ASCII-gebaseerd formaat (het is een afkorting voor Document Exchange Format) dat het meest gebruikt wordt door AutoCad-software. Het heeft problemen met versiebeheer en standaardisatie (iedereen heeft zijn eigen kleine subtiele wijzigingen), maar veel andere PCB-programma's hebben een import / export-optie voor DXF. Dus geen schematische export, maar je kunt tenminste je bord krijgen. Ik zou zeggen dat DXF niet zo goed is als Gerbers, maar het lijkt erop dat ze niet gericht waren op lock-in als softwarefunctie.
@Fake Name: Ik heb begrepen dat ExpressSCH (schema) en ExpressPCB (layout) aan elkaar kunnen worden gekoppeld, zodat u uw netlijsten niet zelf hoeft te beheren.
Ik [hoor dat het bedrijf vroeger overstapte van ExpressPCB naar Gerber voor een vergoeding van $ 60] (http://opencircuits.com/PCB_Manufacturers#Sunstone_Circuits_aka_PCB123). Is er een pagina op de ExpressPCB-website (ook bekend als Sunstone) met de laatste prijs?
Ik zou dit NIET aanbevelen.Natuurlijk werkt het en het is gratis, maar je bent voor altijd opgesloten in het bestellen van je kaarten via express PCB.Zelfs als u ze betaalt voor gerbers van uw ontwerp, is dat niet erg handig, omdat ze niet gemakkelijk in uw andere software kunnen worden geïmporteerd.Ik heb tientallen uren besteed aan het opnieuw maken van ontwerpen die zijn gemaakt in expresprintplaten.Doe jezelf een plezier en blijf weg.
#12
+2
dfernseb
2014-09-20 02:48:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Altium brengt een nieuwe gratis PCB-ontwerptool uit: http://circuitmaker.com/

#13
+1
MaxBlack
2015-11-03 16:05:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zou EasyEDA willen aanbevelen. Het is een gratis webgebaseerde PCB-tool voor iedereen die betrokken is bij elektronica-ontwerp en die het werk met anderen kan delen.

Ik ben gebruik nu al meer dan een jaar EasyEDA met geweldige resultaten. anderen, je bent niet gebonden aan het kopen van de PCB's van EasyEDA: je kunt Gerbers downloaden en ze gratis van EasyEDA naar elk PCB-fabhouse sturen.

Het heeft een aantal behoorlijk indrukwekkende import- (en export) opties . Het kan bijvoorbeeld schematische en PCB-ontwerpen importeren uit Altium en Eagle. Het importeren van bibliotheken vanuit KiCad is ook mogelijk.

EasyEDA heeft ook goede simulatieondersteuning met ngspice. Veel LTspice-simulaties kunnen in ngspice worden uitgevoerd met weinig bewerkingsinspanningen.

Als mensen geïnteresseerd zijn om het te proberen, raad ik je aan eerst de Tutorial en het Simulation eBook door te nemen voordat je erin duikt. https: / /easyeda.com/Doc/Tutorial/

Zoals ik het begrijp, als je ooit PCB's wilt laten maken, dan ben je gebonden aan het kopen van printplaten bij deze enkele leverancier.Maar als je blij bent met deze beperking, dan ziet het er inderdaad goed uit.
-1 voor het toevoegen van nog meer ruis aan een vraag die jaren geleden had moeten worden verwijderd.
Ja, het is goed als zijn enige leverancier toevallig aan uw behoefte voldoet. Maar de meeste mensen zouden graag meer keuzes willen hebben. Dus EasyEDA kan dit probleem oplossen.
Je kunt mijn tutorial over EasyEDA bekijken https://atadiat.com/en/articles/e-full-review-of-easyeda-circuit-eda-online-tool/
#14
  0
Jay
2013-08-02 01:55:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik wil nu een nieuwe pitch inzetten voor Circad, nu OmniGlyph. Ik heb het gebruikt sinds het voor het eerst uitkwam. Ik ben begonnen met OrCAD toen het nieuw was, dus dat geeft je een idee hoe lang ik op CAD-systemen zit te bonzen. Ik probeerde Tango te gebruiken (kon me niet schelen), Protel en ahhhh mijn geheugen is echt aan het vervagen. Schema? Ik denk dat het zo heette.

Ik hou van de eenvoudige bestanden in ascii-indeling. * En het formaat is geen geheim formaat. Ik haat buzz-woorden als "schijnbaar", maar het brengt je van schema naar PCB met een perfecte pass-fail op je verbindingen. Of om het eenvoudiger te maken ... Alle verbindingen op het schema komen op de printplaat, dat is het punt. En verloor trouwens op zoveel andere CAD-systemen. Ik vind het ook leuk dat dit programma geen constante muis is voor dit toetsenbord heen en weer. En over dat onderwerp is het niet gevuld met toetsenbordcommando's van het type Linker Shift h.

Je kunt rond bewegen of typen. (het is hoe dan ook optioneel) Het niet-geheime bestandsformaat is waardevol als je onze dingen wilt ontleden of componenten of iets anders dat je kunt bedenken wilt vervangen.

Technische ondersteuning is beter dan elk ander programma dat ik ' heb gezien. Het is duidelijk dat Engels de primaire taal is (niet Indiaas) en degene met wie je spreekt heeft (voor mij) het antwoord of krijgt de juiste zo snel mogelijk terug. Oh, dit is misschien gewoon een indruk die ik heb, maar ik heb een paar dingen gemeld (een die een obscure bug was). Het werd binnen enkele dagen opgelost en ik kreeg een e-mail met de vaste versie. Dit gebeurde in DAGEN !? En NEE, ik maak geen grapje.

Ik weet niet of dat de hele tijd gebeurt, maar ik weet zeker dat het niet gebeurt met andere software die ik bezit. Ik heb uit de tweede hand gehoord dat er functieverzoeken worden toegevoegd, wat me totaal verbaast. Windows wordt wekelijks bijgewerkt, maar dat lijkt mijn systeem vooral te vertragen en veroorzaakt alleen nieuwe verbeterde schermen van overlijden.

Ik vergat het laatste, misschien wel het belangrijkste. Het is ongelooflijk klein (dus snel) en de installatie kan net zo eenvoudig zijn als het maken van een map waarin OmniGlyph erin wordt gestopt. Dus - Een back-up maken van alles (programma, bibliotheken, schema's, mechanische tekenonderdelen enz.) Past op een USB-stick (en je kunt het daar trouwens vanaf afstemmen) Dus als Windows een furball ophoest, is je back-up onmiddellijk aan de gang. Of in ieder geval zo snel als u Windows kunt repareren of opnieuw kunt installeren.

5 van de 5 sterren voor mij.

Download de gratis versie op http://holophase.com / Bekijk deze gebruikersgroep die ik heb opgezet op E-Groups (nu Yahoo Groups). Ik ben echt de knappe man die er verbijsterd uitzag aan de linkerkant van de site

http : //tech.groups.yahoo.com/group/CIRCAD/ Ik denk dat ik een 8080 geheugentestprogramma probeerde te begrijpen.

# 1 Fan - Jay

#15
  0
SFCircuits
2014-07-03 04:33:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hier is een gratis exemplaar dat ik niet heb genoemd en dat best handig is voor eenvoudige lay-outs:

ngspice

Mijn bedrijf werkt voornamelijk met PADS en Eagle, dus +1 op aanbevelingen voor die. Echter, zoals gezegd, niet gratis!

Fritzing en Diptrace zijn beide de moeite waard om naar te kijken.

Bewerken: zie onderstaande opmerkingen

Niets dat ik heb gevonden in een snelle blik rond waar je hebt gelinkt, zegt dat ngspice kan worden gebruikt voor lay-out.Kun je linken naar iets dat specifiek laat zien hoe ngspice wordt gebruikt voor lay-out?
Oeps sorry.Ik denk dat dit een circuitsimulator is en geen layout-software.Een ingenieur bij mijn bedrijf heeft het aanbevolen.Hier zijn nog 2 andere die gratis zijn: [CADstar express] (http://www.zuken.com/en/products/pcb-design/cadstar/resources/software/express) 300 pinnen;Maximale beperkingen van 50 componenten [CometCAD] (http://www.cometcad.com/) 102x102 mm, 2-laags beperkingen


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...