Vraag:
Wat zijn Atmel-zekeringen?
tuupola
2009-12-23 16:42:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat zijn zekeringen in Atmel-microprocessors en wanneer moet of moet ik de standaardinstellingen wijzigen?

Wees voorzichtig, het is gemakkelijk om ISP uit te schakelen en jezelf buiten te sluiten door de verkeerde zekeringen in te stellen.
Drie antwoorden:
#1
+26
davidcary
2010-06-14 09:09:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik zie dat blalor al een uitstekend antwoord heeft voor de Atmel-zekeringen.

Om de vervolgvraag "zijn het fysieke zekeringen of zijn ze programmeerbaar met software" te beantwoorden, is het antwoord geen van beide. Alle moderne Atmel- en Microchip-microcontrollers slaan de "fuse bits" op in niet-vluchtige geheugencellen - fysiek hetzelfde als SLC-flashcellen.

Wanneer u een chipprogrammeur gebruikt om een ​​nieuw programma te downloaden naar het microcontrollerprogramma Flash-geheugen , het wist ook die fuse bit-geheugencellen en programmeert ze opnieuw.

De software die op een microcontroller draait, kan de fuse-bits echter niet wijzigen - zelfs niet als je een "zelfprogrammerende" microcontroller gebruikt - - dat wil zeggen, een microcontroller waarmee de bootloader-software die erop draait, zijn eigen programma-flashgeheugen kan herprogrammeren.

Sommige Atmel-processors (vooral de low-power-processors) laten software die erop draait de klokbron wijzigen on-the-fly door naar een configuratieregister te schrijven - maar wanneer ze worden gereset (of de power verdwijnt en komt dan terug), gaan ze terug naar het gebruik van de klokbron gespecificeerd in de fuse bits. De enige manier om die fuse bits te veranderen is met een chip programmeur.

Tientallen jaren geleden, die configuratie bits ( en ook het programmageheugen) waren eigenlijk opgeslagen in lonten - een hoop dunne metalen strengen; geschikte exemplaren werden selectief "geblazen" door 12 V aan te leggen totdat het metaal smolt en losgekoppeld werd en het bit niet-geleidend werd. Zoals je waarschijnlijk hebt bedacht, is de microprocessor eenmalig programmeerbaar (OTP) - de enige manier om -blow a fuse was om de hele microprocessor weg te gooien, een nieuwe eruit te halen en helemaal opnieuw te beginnen.

We noemen die configuratiebits nog steeds "fuse bits" om historische redenen - net zoals we het programmageheugen vaak "ROM" noemen (ook al is het niet echt "alleen-lezen" op een zelfprogrammerende microcontroller), en we hebben 'solid-state relais' zonder bewegende delen, en 'telefoonmaatschappijen' die slechts een klein deel van hun tijd besteden aan het daadwerkelijk omgaan met geluid, en 'computers' die het grootste deel van hun tijd besteden aan het weergeven van afbeeldingen en het afspelen van muziek in plaats van, je weet wel, getallen berekenen.

#2
+23
blalor
2009-12-23 16:53:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het zijn in wezen configuratieparameters, of zoals het BIOS van de chip. Er is een fantastische zekeringcalculator voor Atmega AVR's hier: http://www.engbedded.com/fusecalc/

Ze regelen dingen zoals welke oscillator moet worden gebruikt en welke snelheid moet worden uitgevoerd op (dat wil zeggen de interne 8 MHz oscillator, of een extern kristal), brownout-detectie en de grootte van de opstartflits.

het spijt me om tussenbeide te komen, maar ik vroeg me af of er fysieke zekeringen in de ATmega zitten of zijn ze vergelijkbaar met een software-emulatie van een zekering? Oh, en wat gebeurt er als je een lont doorbrandt? Denk ik zelfs aan dezelfde soort lont?
nee, ze lijken helemaal niet op dat soort lont. het zijn in feite slechts een paar bits flash- of eeprom-geheugen, los van de rest, die worden gebruikt als configuratieparameters.
#3
+8
Leon Heller
2009-12-23 19:15:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ze kunnen een beetje vervelend zijn als je er een fout mee maakt, en je chip configureren voor gebruik met een externe oscillator als deze een kristal of interne oscillator gebruikt. Je merkt dan dat je je chip niet kunt programmeren en een kloksignaal in de oscillatorpen moet injecteren om het te herstellen door de zekering correct in te stellen.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...