Vraag:
Hoe snijd je PCB's?
littlebirdceo
2009-12-21 13:19:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb net ongeveer 20 minuten besteed aan het proberen door een PCB te snijden met een ijzerzaag. Deze dingen zijn echt moeilijk.

Wat is het juiste gereedschap om PCB-materiaal te snijden en een mooie rechte lijn te krijgen?

Ik zag iets over een guillotine, maar kan geen verkoper.

Gebruik geen tinsnips - onzin gaat overal en je verpest de rand van het bord.
Heeft u een Dremel-tool overwogen? Of is het niet fijn genoeg gesneden?
Ik heb eerder een Dremel-tool gebruikt met zeer mooie resultaten. Houd er echter rekening mee dat u veel warmte genereert, de doorslijpschijven vrij broos zijn en dat de Dremel een handgereedschap is, dus zeer lange sneden zullen uw kans vergroten dat de schijf kapot gaat. Zoals hierboven vermeld door @jluciani,, zal dit snijproces veel glasvezelstof produceren dat u absoluut niet mag inademen. Een conventioneel stofmasker zal het waarschijnlijk ook niet snijden voor bescherming, aangezien het stof buitengewoon fijn is.
Zoals de meeste mensen hebben gesuggereerd, is een Dremel meestal het gereedschap bij uitstek, vooral voor hobbyisten, in de industrie heb ik gezien dat bandzagen met groot effect werden gebruikt.
Leg een nieuw mes in die ijzerzaag!
Ik zou de volgende keer zeker deze "kruk en dremel hack" proberen: https://www.youtube.com/watch?v=61Q_6-cRua4
Zestien antwoorden:
#1
+43
thisismyrobot
2009-12-21 14:28:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik weet niet of dit de beste manier is, maar ik scoor het meestal meerdere keren met een zwaar mes (aan beide kanten) en klik het met de hand vast. Dit werkt uiteraard niet voor niet-rechte sneden. Het mes dat ik gebruik is vergelijkbaar met een van deze Stanley knife

Ja, voor rechte randen is dit de snelste, meest nauwkeurige en vooral de veiligste (geen glasvezelstof). Ik vind dat een paar scores dan een vierkante rand gebruiken en knal de ob is klaar.
Ik gebruik dit ook met een liniaal. Niet de beste, maar werkt prima voor mij.
Dit werkt vooral goed voor perf boards. Scoor in het midden van een rij gaten, lijn de score uit met de rand van de tafel en druk snel op het overhangende stuk.
wow 7 jaar later en ik geef commentaar.Ja, ik gebruik een liniaal en een mes, maar ik merk dat ik het als zaag moet gebruiken voor het beste effect.Ik merk wel dat wanneer ik met deze methode snij, de rand van de koperlaag naar boven zakt, dus ik moet de rand naar beneden schuren om hem glad te maken voor PCB-fabricage, maar nogmaals, mijn schuurblokken zijn niet perfect.
#2
+32
jluciani
2009-12-21 18:31:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het eerste dat ik moet noemen, is veiligheid. U moet ademhalingsbescherming dragen, aangezien het stof dat ontstaat bij het snijden zeer gevaarlijk is voor de ademhaling. Draag altijd een veiligheidsbril. Zoals Norm zou zeggen - lees en begrijp alle instructies van de fabrikant voor uw gereedschap.

Ik gebruik een ijzerzaag, lintzaag of blikschaar. Omdat ik de lintzaag voornamelijk voor hout gebruik, gebruik ik hem alleen als het blad toch moet worden vervangen. Na het zagen van 10 lineaire inches FR4 zal het blad onbruikbaar zijn voor hout. Ik haat het veranderen van lintzaagbladen.

IJzerzaag is wat ik meestal gebruik. Ik laat 50 mils tussen de randen van de plaat en ik plaats koper niet dichter dan 25 mils bij de rand. Het ijzerzaagblad isapx 35 mils breed. Ik gebruik een vergrootglas. Dit is prima voor prototypes.

Soms knip ik de randen af ​​met blikscharen. Een figuurzaagmachine zou ideaal zijn: snel verwisselbare hardmetalen zaagbladen. Ik heb ook gehoord dat mensen een schaar gebruiken.

Hier zijn enkele links voor bladen waarvan ik een bladwijzer had gemaakt. http://www.harborfreight.com/cpi/ctaf/displayitem.taf?Itemnumber=90757 http://www.harborfreight.com/cpi/ctaf/displayitem.taf?Itemnumber=5907http://www.grizzly.com / producten / Plaatwerkmachine-12- / G6089 (* jcl *)
Tin knipsels werken geweldig voor short-cuts, maar ze lijken soms een beetje flex aan het bord toe te voegen terwijl ze aan het werk zijn. Ik zou ze niet vertrouwen voor iets> 1-2 inch, en liever niet als ik me druk maakte om de planken aan beide kanten.
Daar ben ik het mee eens. Meestal gebruik ik ze om hoeken bij te snijden als ik een hoek moet omlopen. Scheelt veel archivering;)
De ijzerzaag werkt goed als je het bord in een bankschroef plaatst. bescherm het met dun karton en gebruik de bovenkant van de bankschroef als geleider voor de lijn die u wilt snijden (pad met een beetje karton als u bang bent dat het mes op de bankschroef bot wordt.
@jluciani Kunt u een beschrijving geven van de ijzerzaag die u gebruikt? Een merk, model, enz. Zou leuk zijn.
@Chetan Als ik mag, zou ik willen voorstellen om geen ijzerzaag te gebruiken, omdat de zaagbladtanden veel te grof zijn. Na wat moeite (en een onaangename snee) schakelde ik over op een [figuurzaag] (http://en.wikipedia.org/wiki/Fretsaw) met een metalen snijblad. Ik heb een paar mesjes geprobeerd totdat ik er een vond die ik leuk vond. Ik tweede wat er over stof is gezegd en als je een universiteit in de buurt hebt, vraag dan of je hun PCB-guillotine kunt gebruiken.
@carveone Bedankt voor de suggestie van de universiteit. Ik heb al een zaag met fijn blad. In het verleden heb ik een rotatiegereedschap van Dremel gebruikt, maar het genereert veel zaagsel.
Ik gebruik de Nicholson 80965MP-ijzerzaag en het Nicholson Bi-Metaloy-blad 62723, dat is 12 "18TPI.
#3
+22
Adam Davis
2010-06-17 09:27:06 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik ging uiteindelijk op een natte tegelzaag zitten. Blijkt dat het niet veel verschilt van de PCB-zagen die op veel plaatsen worden gebruikt om PCB's te zagen. Een goedkope natte tegelzaag van Harbor Freight kost ongeveer $ 70 (ik heb de mijne voor $ 45 in de aanbieding), plus nog eens $ 12 voor het blad. Het blad zaagt iets meer dan 1/16 inch, en met de zaaggeleiders kan ik zeer nauwkeurig zagen. Ik heb ook een voetschakelaar gekocht, zodat ik PCB-batches vrij snel kan snijden.

Het voordeel van een natte zaag is dat het stof nauwelijks een probleem is - het zit vast in het water, dus terwijl je toch beschermende apparatuur, kom je niet overal met glasvezelstof terecht.

Verder is het een zeer mooie, geslepen snee. Zeer glad - het is niet anders dan de randen die werden gefreesd of gezaagd bij het PCB-fabhouse. Ik gebruik meestal fijn schuurpapier om de randen (die een beetje 'scherp' zijn) achteraf te breken als ik denk dat mensen veel met de PCB zullen omgaan.

Het water vormt geen probleem voor de PCB zelf , en als je al componenten hebt gemonteerd, zijn de meeste wasbaar. Als u het onmiddellijk moet gebruiken, verwijdert een snelle straal met de luchtslang of ingeblikte lucht al het water.

Is dit een van die miniatuurcirkelzagen, met een deksel op een reservoir, als ik er een heb en misschien moet ik het proberen?
Dat is een geweldig idee! Ik heb een buurman met een tegelzaag, ik moet het proberen. Wat voor soort mes gebruik je?
@Amos - Weggesneden! Elk mes dat bedoeld is voor keramische / glastegels, zal heel goed werken voor PCB's van glasvezel.
@Reemrevnivek - Ik heb een mes voor nat gebruik dat geschikt is voor keramische tegels. Het is een eenvoudig diamantzaagblad voor nat zagen.
#4
+13
endolith
2009-12-21 22:03:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gebruik een papiersnijder!

Dit is in wezen hetzelfde als een "guillotine" die hij noemde.
Ik heb dit niet effectief kunnen laten werken op 1,6 mm FR4, alleen een waarschuwing.
+1: LadyAda noemt ook een papercutter, maar heeft foto's van een paar [guillotine PCB-scharen] (http://www.ladyada.net/library/equipt/) in het bereik van $ 200 tot $ 600.
#5
+13
Leon Heller
2009-12-21 22:25:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik snijd het diep in met een stanleymes aan beide kanten en klik het ook vast. Een hardmetalen tegelsnijder werkt ook, maar ik geef de voorkeur aan het Stanley-mes. Het mes wordt erg snel bot, ik slijp de mijne opnieuw met een diamanten slijpsteen en kan hetzelfde mes voor onbepaalde tijd blijven gebruiken.

U kunt bimetalen mesjes krijgen, deze gaan meestal langer mee.
Je kunt hardmetalen schrijfgereedschap van eBay vrij goedkoop krijgen, gebruik het met een liniaal van iets om een ​​rechte score te beginnen. Scoor ook beide kanten. Als je ze een pers kunt gebruiken om één of beide kanten vast te houden (met hout of iets om kaal metalen perskrasbord te voorkomen), dan kan dat het 'versplinteren' aan weerszijden van de scoremarkering verminderen.
#6
+11
BrianMcK
2009-12-27 14:15:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hoewel veel van deze al zijn aangepakt, zal ik mijn 2 cent waard erin steken, aangezien ik een aantal goede en slechte ervaringen heb gehad met dit probleem.

Alle basisopties zoals ijzerzaag, copingzaag , tinsnips en scoren met een mes voor kleine klussen, ze zijn niet mijn favoriet voor grotere series.

Als je gewoon een groot vel leegmaakt voor etsen / ontwikkelen enz., dan is een PCB-guillotine, zoals je gezegd, is goed voor snelle, rechte en nauwkeurige sneden. Zie http://www.getlofi.com/ How We Make Circuit Boards - Video 5 november 2009 voor goede video's over doe-het-zelf-PCB-fabricage, inclusief hoe ze boards afsnijden . Farnell hebben PCB-specifieke guillotines bij zich, maar ze zijn schrikbarend geprijsd; verdere googlage in het effect van "PCB-guillotine" kan goedkopere resultaten opleveren. Als je papieren guillotines wilt proberen, zullen Officeworks of andere stationaire leveranciers ze voor ~ $ 60AU vervoeren, maar ik kan niet instaan ​​voor deze methode.

Toen ik bij een signshop werkte en kleine schakelingen moest maken, zou ik een lintzaag voor al mijn sneden (inclusief rechte sneden, vereist oefening of een mal of beide). Zoals aangegeven door jluciani moet veiligheid altijd voorop staan! Draag een goed ademhalingsmasker en niet alleen een goedkoop masker, maar doe geen moeite als je het geld niet uitgeeft en een goed masker koopt! Ik zeg dit uit ervaring omdat ik ademhalingsproblemen kreeg toen ik in deze omgeving werkte en het bedrijf niet voor mijn gezondheid zorgde, les: zorg voor jezelf. Als je het glasvezel ruikt, dan adem je het in !!! Gebruik ook een afzuigkap, zelfs als je geen chique industriële kunt krijgen. Gaffer tape de slang van een normale stofzuiger aan de tafel en je verwijdert het meeste stof. Kleine bandzagen zijn verkrijgbaar bij het magazijn van Bunnings en Total Tools Industrial in Australië en zouden wereldwijd verkrijgbaar moeten zijn bij alle goede leveranciers van industrieel gereedschap.

Ik hoop dat dit helpt :)

+1 voor _verdere googlage naar het effect van "PCB-guillotine" kan goedkopere resultaten opleveren_.
#7
+5
Axeman
2009-12-21 14:46:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik een grote schaar (oorspronkelijk bedoeld voor metalen platen, ik ken de Engelse naam niet, zie de foto)

enter image description here

die perfect is voor de scope .

Tin knipt denk ik
#8
+5
Radian
2010-06-12 20:27:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Net als deze yrobot heb ik de neiging om een ​​zeer scherp mes en een rechte rand te gebruiken om "& snap" -borden met rechte randen te scoren. Over het algemeen als ik thuis een bord maak, zijn rechthoekige borden prima.

Als ik een rond of vreemd gevormd bord voor een omheining maak, stuur ik het meestal toch op, op welk punt Ik laat het bestuur het voor mij doen.

Zoals anderen al hebben gezegd, wees verdomd voorzichtig als je iets doet (slijpen, zagen) dat stof genereert, gebruik ademhalingsbescherming. Doe het bij voorkeur buiten in een open ruimte.

#9
+4
Lou
2009-12-21 23:55:22 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als je er toegang toe hebt, zal een freestafel met een rechte bit uitstekend werk leveren. U kunt waarschijnlijk een fatsoenlijke router en tafel kopen voor een redelijke prijs (verschilt per locatie) en ze nemen niet veel ruimte in beslag. Met de tafel kunt u er zeker van zijn dat uw planken vierkant zijn, en met de router zelf kunt u funky vormen maken als u dat wilt.

Het is iets ingewikkelder dan bijvoorbeeld een Xacto-mes of blikschaar, dat werken ook best goed, maar de resultaten zijn echt geweldig en erg snel. Als u van plan bent veel borden te verwerken, is het de investering waard.

#10
+4
Diosces
2010-03-10 03:40:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Mooie snoerloze dremel-tool zoals de 300 werkt fantastisch.

De verschillende doorslijpschijven werken uitstekend bij tal van andere hobbyklusjes / bezuinigingen.

#11
+4
JustJeff
2010-06-12 21:16:19 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb liever een 'knabbelschaar', in ieder geval voor kleine klussen is het ideaal. Ik weet niet of ze allemaal een vierkant snijbit hebben, maar het mijne wel, en het is vrij gemakkelijk om in een rechte lijn te snijden, gewoon uit de vrije hand. Het nadeel is dat er een strook van ongeveer 1/8 "breed voor nodig is, maar voor veel doeleinden is dit geen probleem. Google gewoon 'nibbler-tool'. Ik heb de mijne tien jaar geleden bij een lokale winkel (RS) gekocht, het is opgehouden goed.

#12
+4
Kevin Vermeer
2010-06-16 08:14:34 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat dacht je van een scherpe ijzerzaag? Dat is wat ik altijd heb gebruikt. (Hoewel ik moet toegeven dat ik me niet bewust was dat het stof ZO giftig was; ik zal de volgende keer voorzichtiger zijn.)

Ik kan een klein stukje uit een stuk protoboard van 4x5 "snijden (ongeveer 30 cm sneden) in minder dan 5 minuten, en niet zo hard werken! Probeert u een meerlaags / dik koperen bord te maken, of maakt u veel sneden?

Het alternatief is om een ​​lange rij gaten van gelijke grootte te specificeren (misschien aangevuld met gefreesde sneden) in uw PCB, als je het laat vervaardigen. Lees gewoon de regels van uw bordhuis door, plaats enkele gaten op een rij en u kunt het bord met uw handen vastklikken. Laat een rafelige rand achter, maar niet zo veel erger dan een ijzerzaag. Dat is tenminste hoe we het op het werk doen.

#13
+2
EricM
2010-06-17 10:27:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik gebruik een rolzaag voor rare sneden op planken die ik maak. Het hangt er gewoon van af voor welk ontwerp je gaat. Soms is alleen een koker die over een harde rand klikt alles wat ik nodig heb voor rechte sneden.

#14
+1
Mr. Hedgehog
2010-12-02 03:04:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb altijd 1,6 mm koperbekleding gebruikt, maar ik ben altijd een beetje teleurgesteld geweest over de beschikbare opties.

Ik heb de volgende methoden geprobeerd:

  • Hulpprogramma Mes: werkt, maar is omslachtig en moeilijk om nauwkeurige resultaten te krijgen.
  • Papierguillotine: doe niet eens de moeite tenzij je een heel dunne printplaat gebruikt.
  • Tegelzaag: uitstekende resultaten maar het lawaai en de rotzooi zijn het gewoon niet waard.

Ik heb uitstekende resultaten behaald met een metalen schaar , die ongeveer een derde van de prijs is van de goedkoopste PCB-schaar die ik heb gevonden.

Dode link (domein verlopen)
Ik heb het in plaats daarvan naar de originele video verwezen
Mooi hoor; die * erg * lijkt op de Enco-eenheid die ik heb gevonden (en vermeld in mijn toevoeging).
De video is ook dood.
#15
+1
JYelton
2012-12-11 22:26:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Scharen / guillotines lijken onder de antwoorden ondervertegenwoordigd. Farnell heeft een aantal PCB-scharen, maar die kunnen behoorlijk duur zijn.

Op zoek naar goedkopere alternatieven kwam ik een recensie van Brooke Clarke tegen van de Enco 130-5700 12 "tafelbladschaar.

Ik heb er nog geen geprobeerd, maar een schaar zou een goed alternatief zijn voor knippen of zagen die geluid / puinhoop.

#16
  0
aliential
2015-03-18 13:53:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hamer en beitel? een kleine houtbeitel kan zo ver in het plastic komen als je wilt, ik had geen tijd om het grondig te testen, maar het lijkt goed te zijn, loodrecht op de glasvezel in het bord en in de lengte. weet niet of het schuin afhandelt oké.

Hier is een foto, ik begon met het pittige uitziende bit in het midden van het gat, dat was opzettelijk, maar het andere bit was erg recht en het duurde ongeveer 10 seconden om begrijp dat.

http://s28.postimg.org/exm031xtp/IMG_0715_1.jpg[/img]Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...