Vraag:
Hacking / Controlling BLDC vanaf cd-brander
Lars
2009-11-22 22:07:04 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een oude CD-brander (HP 9100 plus) waar ik de BLDC-motor van wil aansturen.

Mijn idee is om het originele IC van de brander als driver te gebruiken en een ATtiny13 om het te besturen. Er zijn echter enkele problemen.

Ik ontdekte dat de IC vergelijkbaar is met de LB11699H datasheet, alleen een lager model.

Wanneer ik de cd-brander aansluit op de stroom de motor draait een paar keer vanzelf op en neer en stopt dan. Ik heb voor de veiligheid de kabel naar de laserkop losgemaakt. Gedurende de tijd dat de motor draait, kan ik hem laten stoppen en een beetje sneller laten draaien door pin 1 en 2 te verwisselen, maar als de motor wordt gestopt door het ingebouwde circuit, kan ik niets doen ... ik snap de motor niet spinnen. Wat gaat er mis?

Ook heb ik een analoog signaal nodig tussen 0 en 2 volt om het IC te besturen. Kan dit signaal worden gegenereerd met een afgevlakte PWM van ATtiny13 of moet ik iets anders gebruiken? Misschien zijn twee batterijen met spanningsdelers en transistor aangesloten op ATtiny13-pinnen? Hoe doe ik dit?

Kan iemand me hier helpen? : D

Een antwoord:
edebill
2009-11-23 09:09:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

(Ik heb echt geen ervaring met deze specifieke applicatie, dus dit is een beetje een kans in het donker - hopelijk geeft het je wat ideeën)

Hoe grondig heb je dit gescheiden van de rest van het aandrijfcircuit? Vanaf het gedeelte waar u zegt dat u de draden van de laserkop hebt losgekoppeld, klinkt het alsof het zich nog in de drive bevindt. Als dat het geval is, vecht je waarschijnlijk tegen het automatische opstartgedrag van de schijf waar het draait en controleert of er een schijf is voordat je het afsluit.

Controleer op zijn minst of er iets gebeurt op pin 7 (REM). Het lijkt erop dat die pin die hoog gaat, de motor zal afremmen. Je wilt dat het de hele tijd laag is. Als je de overgang van laag naar hoog naar rechts kunt zien wanneer de motor stopt, heb je je boosdoener :) Als dat het niet lijkt, probeer dan de andere pinnen op de controller te controleren om te zien of een van hen het doet ( ze hebben misschien de pinout tussen chipversies veranderd).

Wat betreft het verkrijgen van uw 0 - 2V-niveau, het afvlakken van een PWM-uitgang is behoorlijk lastig en de exacte benodigde capaciteit varieert op basis van hoeveel stroom wordt getrokken . Als je de spanning niet hoeft te variëren, zou ik een spanningsdeler doen. Als je het moet variëren, maar met discrete stappen kunt leven, zou ik kijken naar verschillende spanningsverdelers, ofwel op meerdere pinnen van de Attiny, of bevestigd aan zoiets als een rimpel-teller waar je zou kunnen selecteren welke outputpin AAN en bepaal dus welke van de verschillende weerstanden wordt gebruikt als de bovenste helft van de spanningsdeler.

Veel succes met dit project. Het bergen van onderdelen kan lastig zijn. Ik heb enorm veel respect voor de mensen die het voor elkaar hebben.

Bedankt voor je antwoord. Ik heb wat tests gedaan en het is waarschijnlijk niet de BRAKE-pin maar de S / S-pin die spanning nodig heeft voordat de IC de motor laat draaien. Ik zal nog wat testen, maar dit is misschien de oplossing.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...