Vraag:
Wat zijn de freeware SPICE-simulators beschikbaar?
Edward
2009-12-22 06:24:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kent iemand een freeware SPICE / circuitsimulator?

SPICE (Simulation Program with Integrated Circuit Emphasis) is een open source analoge elektronische circuitsimulator voor algemeen gebruik. Het is een krachtig programma dat wordt gebruikt in het ontwerp van geïntegreerde schakelingen en op bordniveau om de integriteit van schakelingsontwerpen te controleren en om het gedrag van schakelingen te voorspellen. Wikipedia

Nou ja, ik heb simulatie op circuit / bordniveau verward met SPICE-simulatie.
Vraagt ​​u om freeware of open source?
Ik denk dat het antwoord op de oorspronkelijke vraag "ja" is.
Zeven antwoorden:
#1
+50
jluciani
2009-12-22 06:36:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink
  • ngSpice is beschikbaar voor gEDA.
  • gnuCAP is ook beschikbaar voor gEDA.
  • LTSpice is vrij van lineaire technologie.

Ik dacht dat een van de andere producenten van analoge chips ook een specerij had, maar ik kan me niet herinneren wie: (

Ik ben naar een paar lezingen geweest over simulatie, gegeven door natuurkundigen en EE's die chipontwerp hebben gedaan. Elk van de lezingen lijkt zo te eindigen ---

  • Behalve eenvoudige circuits zult u het grootste deel van uw tijd besteden aan het verkrijgen van modellen en het bepalen waar de modellen moeten worden aangepast voor uw toepassing.
  • Tenzij u voor een IC-fabrikant werkt, zal de fabrikant u geen gedetailleerde modellen geven.
  • U zult niet een prototype kunnen vermijden.
  • Je zou alleen subsecties van je ontwerp moeten simuleren. Het simuleren van het hele ontwerp is meestal niet praktisch.

Ook worden de meeste gratis simulatoren niet gedistribueerd met modellen. Herverdeling van de modellen is meestal een schending van het auteursrecht. LTspice wordt verspreid met modellen van de Linear Tech-onderdelen. Ik ben niet zeker van de kwaliteit van de modellen. Mos t fabrikanten willen niet te veel details over hun proces onthullen.

+1 voor LTSpice. De meest onderhouden vanuit mijn oogpunt
"Herdistributie van de modellen is meestal een schending van het auteursrecht" [Tabellen met feitelijke gegevens vallen niet onder het auteursrecht.] (Http://en.wikipedia.org/wiki/Feist_Publications,_Inc.,_v._Rural_Telephone_Service_Co.)
Merk op dat PSPICE een modelgenerator heeft die u kunt invoeren met gemeenschappelijke waarden uit datasheets voor de meeste discrete componenten.Ik weet niet of LTSPICE of de anderen het hebben, misschien wel.
#2
+17
Leon Heller
2009-12-22 06:41:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een gratis versie van TINA, inclusief Spice, is verkrijgbaar bij TI.

Ik gebruik SIMetrix Spice, het is een optie met de Pulsonix PCB-software die ik gebruik. Het is een zeer goede implementatie en er is een gratis demo-versie beschikbaar die geschikt is voor kleine circuits:

SIMetrix

This is een heel mooi SPICE dat ik enkele jaren geleden heb onderzocht. Het kan worden gebruikt met Eagle-schema's.

#3
+14
Edward
2009-12-22 06:27:13 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik vond een uitstekende online circuitsimulator geschreven in Java, en de bijbehorende gratis en open-source. U kunt met de software spelen door naar de link te gaan en te wachten tot de applet verschijnt. (je hebt de Java Player nodig)

Bewerk componenten en verbindingen door met de rechtermuisknop ergens / op een component te klikken. Je kunt hiermee hele circuits bouwen en het visueel simuleren om te begrijpen hoe het circuit werkt. (spanning wordt weergegeven in groen / rood, gewoon geweldig) Als je begint met een van de circuitvoorbeelden van de poort (kies deze uit het menu Circuits ), dan kun je klikken op op poorten of digitale signalen om ze aan / uit te schakelen, en zie hoe je circuit reageert.

Je kunt ook oscilloscoopweergaven op elke verbinding instellen. (zie onderaan de foto)

Screenshot of circuit simulator - falstad.com

Dit is een circuitsimulator, maar ik denk niet dat het iets met SPICE te maken heeft.
@davr Je hebt gelijk. Ik heb de vrijheid genomen om het bericht te bewerken en de SPICE-vermelding te verwijderen, zodat het mensen niet in verwarring brengt.
Het was absoluut een goed idee om de misleidende verwijzing uit dit antwoord te verwijderen, maar de vraag gaat over SPICE - Waarom wordt er zo veel gestemd op een antwoord dat SPICE niet eens vermeldt?
Elk Circuit is ook een uitstekende circuitsimulator, niet gebaseerd op SPICE, voor mobiele apparaten (Android).Ik gebruikte het elke keer als ik een idee wilde hebben van wat een circuit deed, het is erg esthetisch en gemakkelijk te gebruiken.(nu ken ik PSPICE genoeg, waarom zou ik moeite doen)
#4
+13
Scott Murphy
2009-12-22 08:40:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

mijn favoriete kruidenmotor is die gemaakt door lineaire technologie. Ik zag ngSpice hierboven genoemd, maar er is geen goede poort naar Windows. Het is cool als je de linux-box hebt. Maar ik merk dat het een aantal compatibiliteitsproblemen heeft en problemen met het importeren van bibliotheken.

http://www.linear.com/designtools/ Dat is waar LTspice is, ze hebben filterontwerptools daar ook.

Ik gebruik LTspice al jaren en de Yahoo-groep is erg actief met hulp, ondersteuning, demobestanden en een uitbreidende bibliotheek met modellen. Http://tech.groups.yahoo.com/group/LTspice/
LTspice is een Windows-app, maar is ontworpen om ook onder WINE te draaien, dus je kunt hem gebruiken op Mac / Linux met een geschikte op wijn gebaseerde interfacelaag.
ngspice is gebaseerd op Spice 3f5, terwijl de meeste commerciële aanbiedingen de Spice 2-code als basis gebruikten. Dit betekent niet dat ze erger zijn, aangezien de herschrijving van Spice 3 niet alleen uit rozen bestaat. Terug naar het punt: het belangrijkste verschil is de wijziging in de specificatie van niet-lineaire componenten (POLYNOMIAL vs. normaalvergelijking) die veel modellen breekt en knooppuntnamen behandelt als strings (in de originele Spice 2 moesten ze getallen zijn en werden ze numeriek vergeleken ' 0 == 00`).
+1: LTspice is waar het is. Gratis, snelle, grote community, draait op Linux (met Wine).
#6
+11
Edward
2009-12-22 09:10:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn een paar zware pakketten en een lichtgewicht programma voor Linux.

De serieuze pakketten zijn GEDA en KiCAD . Ze zijn elk een verzameling programma's die goed samenwerken (zoals Orcad); ze omvatten een schematische opname, een simulator, een golfvormviewer en een PCB-layouttool. Ze zijn voldoende, behalve dat mijn professor het ".out" -bestand nodig heeft dat is gegenereerd door pspice, dus ik moet dat nog steeds gebruiken.

Het lichtgewicht programma is Oregano sterk>. Het is geweldig voor snelle simulaties. De bibliotheken zijn snel en gemakkelijk te gebruiken en onderdelen te vinden. De schematische opname is veel gemakkelijker te gebruiken en mooier dan de andere programma's. Het gebruikt gnucap of ngspice voor de simulaties, dus ze zijn redelijk goed. Een belangrijk nadeel dat ik heb ondervonden, is dat de golfvormviewer geen logaritmisch beeld geeft en dat er geen manier is om er gegevens uit te halen.

Voert KiCAD circuitsimulatie uit? Ik denk het niet ...
@GM Blijkbaar heeft het enige interactie met externe SPICE-simulatoren?http://mithatkonar.com/wiki/doku.php/kicad/kicad_spice_quick_guide
u kunt overwegen om een online editor te gebruiken met ondersteuning voor het Ngspice-pakket zoals EasyEAD.https://atadiat.com/en/articles/e-full-review-of-easyeda-circuit-eda-online-tool/
#7
+6
Daniel Grillo
2010-07-09 23:09:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je kunt Qucs gebruiken.

Voor logische circuits kun je deze geweldige online simulator genaamd Logicly gebruiken.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...